The Body Shop Macedonia

ШТО Е ЛУБОВТА КОН СЕБЕ?

Љубовта кон себе е нашата суперсила

Знаеш како оди. Соборен е рекордот: „Грижи се за себе“, „Биди добар со другите“, „Биди добар со себе“, „Биди добар со својата планета“. Суштински, фундаментални верувања за кои силно чувствуваме и за кои длабоко се грижиме. Но, во кој момент тие стануваат ништо повеќе од зборови на страница, фрази на вашиот екран? Треба да престанете. И запрашајте се сега: Дали се сакате себеси?
Не се работи за сакање на последното нешто што сте го купиле. Го сакаме најновиот тренд на преуредување што го испробавте. Последното нешто што сте го направиле добро или новата врска во која сте. Овие работи ве подигнуваат, се разбира. Но, што е со тоа да се сакаш себеси? Има многу работи надвор од нас за кои сакаме да веруваме дека прават да се чувствуваме добро. Тие работи можат да бидат задоволувачки и исполнети. Што мислат луѓето кога зборуваат за самољубие? Еве како сакаме да размислуваме за тоа: Љубовта кон себе оди подалеку од тоа да се чувствувате добро за себе. Тоа е поголемо и подлабоко од се што сте почувствувале досега. Може да биде и непријатно. И тоа е во ред. Самољубието е да се цениш себеси, да се прифатиш себеси и да си дадеш дозвола да бидеш она што навистина си.
Колективното самољубие гради култура на добрина.

Charlie Craggs

АВТОР И ТРАНС АКТИВИСТ
Според зборовите на Чарли Крегс: „Дојдов до дното, особено за љубовта кон себе. Се мразев да бидам искрен. Го мразев своето тело. Мразев сè за себе. Понекогаш треба да го допрете дното за да почнете да се изградувате себеси. Се стремам да им помогнам на другите да ја разбудат моќта на самољубието со тоа што едноставно ќе бидам моето најавтентично јас, што мислам дека, пак, ги охрабрува другите луѓе да бидат нивните најавтентично јас. Во The Body Shop, гледаме дека е наша должност да ги инспирираме и да ги зајакнеме оние околу нас кои, како Чарли, се посветени на идејата за самоприфаќање. Љубовта кон себе започнува со некоја внатрешна работа, но не завршува тука. Откако ќе почнете да чувствувате повеќе љубов кон себе, тоа станува како новооткриена суперсила, што ве прави посилни и ве инспирира да го споделите тоа „добро чувство“ со другите. Кога ќе почнеме да се прифаќаме себеси, тогаш почнуваме да го лекуваме сето она што е без љубов во нас. Кога сме подигнати, можеме да ги подигнеме другите.

ЗОШТО СЕГА Е ВАЖНА ЉУБОВТА КОН СЕБЕ?

Практикувањето на љубовта кон себе е поважно денес од кога било. Светот доживува сеизмички промени. Тоа го гледаме во нашата политика, во нашата средина, во нашата технологија. Тоа го гледаме во разговорите за родова пристрасност, расна неправда, идентитетска нееднаквост. Со оглед на тоа што сè почива на разнишана земја, не е ни чудо што доживуваме колективно чувство на сомнеж во себе, го доведуваме во прашање нашиот избор и самопочит. Со пореметување насекаде околу нас, позитивни и негативни промени, не е ли време да се запрашаме што сакаме, какви луѓе сакаме да бидеме и каков свет сакаме да помогнеме да се формира?
Како можеме да станеме посилни во себе, посилни во нашите системи на верување, ако не почнеме од внатре кон надвор? Ова значи да научиме прво да се прифаќаме себеси, а потоа да научиме да се сакаме себеси. Мора да започнеме со тоа што ќе се спознаеме себеси, што вреднуваме во светот пред да можеме да сфатиме каков вид на агенти за промена сакаме да бидеме. Да почнеме со посветеност на каузата што е најблиску до нас. Конечниот чин е оној на самољубието бидејќи тоа значи да прераснеме во себе и да прифатиме кои сме, правејќи нè посилни и поангажирани граѓани на светот.

ШТО СМЕ НАУЧЕНИ ДА ВЕРУВАМЕ

Проблемот е во тоа што ние од мали нозе сме научени да веруваме дека не сме доволни: недоволно добри, недоволно убави, недоволно љубезни, недоволно паметни, недоволно силни. Несреќната вистина е дека жените честопати се посилно погодени кога станува збор за овие социјални и семејни проекции на чувствата на несоодветност. Реагираме стремејќи се кон совршенство, стремејќи се да постигнеме и да успееме во секој аспект од нашиот живот, или се повлекуваме, затвораме и молчиме.

Ги гледаме притисоците и недостижните стандарди што нè учеа додека растевме, а потоа ги чуваме внатре и без воопшто да знаеме. Гледаме дека се игра во нашите домови, на работа, во нашите односи. Токму оваа филтрирана, искривена, целосно недостижна идеја да бидеме беспрекорни сакаме да ја предизвикаме и да ја вратиме назад.

Живееме во несовршен свет, каде што брендовите и бизнисите продолжуваат да профитираат од нашите несигурности со тоа што ја намалуваат нашата самодоверба и чувството за убавина и хранејќи го нашиот колективен самосомнение.

Повеќето од нас сè уште веруваат во она што нè научиле – дека не сме толку добри како што сме. Ова верување не држи мали. Тоа е нешто што можеме да го избереме да го држиме или можеме да избереме поинаков пат и да гледаме на самољубието како наша суперсила, претворајќи го самосомневањето во вистинска акција, за себе и за оние околу нас.

Kur aktivistja, aktivistja dhe ndryshuesja e ligjit Gina Martin ishte një vajzë e re, asaj iu tha se ishte shumë e zhurmshme, shumë përçarëse dhe iu kërkua të fliste më ngadalë. Ajo na thotë se të gjitha karakteristikat për të cilat ajo ishte ngacmuar “janë arsyeja pse unë jam i mirë në atë që bëj tani, që është aktivizmi, fushata dhe mbrojtja për njerëzit dhe bërtitja për gjërat që më interesojnë”.

Gina na tregon se pranimi i vetes, festimi i çdo pjese të saj, madje edhe pjesët “shumë të zhurmshme”, janë pjesët e vetes që nxitën vendosmërinë e saj për të ndryshuar ligjin dhe për të bërë të njohur veprën penale në Mbretërinë e Bashkuar. Pra, kur na thuhet se nuk jemi mjaft të mirë, ose jo mjaft të qetë, si mund të marim disa nga aktivizmi i Ginës, aftësinë e saj për të sfiduar normat dhe për të ndryshuar sjelljet duke pyetur atë që na është thënë të besojmë për veten? Tani është shansi ynë për t’u angazhuar në dashurinë për veten, si një mënyrë për të ndezur transformimin dhe aktivizmin personal, për të krijuar jetë më të lumtur për veten tonë dhe për t’ua transmetuar të gjithëve përreth nesh.

ЉУБОВТА КОН СЕБЕ Е АКЦИЈА

Ние веруваме дека љубовта кон себе има моќ да биде активна. Се работи за тоа дека секој од нас треба да преземе свесна акција (голема или мала) и да застанеме заедно. Клучен дел од колективната акција е бизнисите да ја играат својата улога и да преземат одговорност. Како што рече основачот на The Body Shop, Дам Анита Родик: „Никогаш немојте да се залажувате да верувате дека улогата на бизнисот не е да се занимава со големите прашања, бидејќи тоа апсолутно е така“.

Отсекогаш сме ги предизвикувале општествените норми, охрабрувајќи го зајакнувањето и поттикнувајќи го активизмот. Во 1998 година, зазедовме став за позитивност на телото со нашата кампања за самопочит, во која беше прикажана кукла со големина 16 што ја нарековме Руби со ознаката: „Има 3 милијарди жени кои не изгледаат како супермодели, а само 8 изгледаат како супермодели. ” Во 2021 година заземаме став на самосомневање, на спротивставени норми, на одложување на личните и социјалните предизвици.

Како компанија за убавина основана од жена, нашето основно верување е дека секој има право да биде слушнат, да се чувствува убаво, да се гледа, да му се верува, да се почитува и сака. Ја гледаме основата на женскиот активизам како никогаш досега, но сè уште има толку многу незавршена работа меѓу жените од сите возрасти од сите потекла и етнички групи, кои сè уште се сериозно недоволно застапени, безгласни и без агенција.

1 МИЛИОН АКТИ НА ЉУБОВТА КОН СЕБЕ

Како гледаме дека ова функционира? Што можеме да направиме, масивни или дискретни, популарни или надвор од нашата комфорна зона, за да помогнеме колективно да се издигнеме преку моќта на љубовта кон себе?
Со ваша помош и други бестрашни луѓе кои ќе застанат со нас, сакаме да помогнеме да инспирираме 1 милион чинови на љубовта кон себе низ целиот свет за 1 година. Затоа што ако почнеме, колку и да е мало, секој од нас може да ја негува љубовта кон себе во себе, да ја поттикне љубовта кон себе да расте меѓу нас и да биде сведок на подобар свет за сите. Ниту една субверзија на статус кво или предизвикувачка приказна за самосомневање не е премногу мала или тивка за споделување.

Сите можеме да научиме од фитнес активистка Софи Батлер кога зборува за тоа како инвалидноста може да се случи за миг и како патувањето на љубовта кон себе трае цел живот. Според нејзините зборови, љубовта кон себе е „на својата најголема моќ кога е во колективна формација. И кога можеме да излеземе во светот и да бидеме храбри и овластени, тогаш можеме да помогнеме да ги подигнеме сите други. “

Ајде да го следиме водството на Софија додека заедно излегуваме во светот. Знајте дека ова е почеток на нашето патување. Кога ќе нѐ обедини љубовта кон себе, кога ќе ја искористиме нашата неверојатна супермоќ на лубовта кон себе, ќе бидеме незапирливи.

Софи Батлер

ФИТНЕС ТРЕНЕР И АКТИВИСТ

Други начини за купување...

CA_210209_W06_Q1_CleansersToners_2a

Тело и душа

Животот е краток, а вашето тело е прекрасно. Вие не сте паметен телефон и не ви треба надградба.

Shopping Cart

Email me when in stock

We’d be happy to contact you as soon as this item is available. Simply enter your email address in the space below.