The Body Shop Macedonia

СЕКОГАШ ПРОТИВ ТЕСТИРАЊЕ НА ЖИВОТНИ

САКАМЕ ДА СЕ ЗАПРИ СУРОВОТО ПРАКТИКУВАЊЕ НА ТЕСТИРАЊЕ НА ЖИВОТНИТЕ ВО КОЗМЕТИКАТА. ЗАСЕКОГАШ.

Ние се бориме за правата на животните од 1989 година. Околу 80% од земјите во моментов немаат закони за тестирање на животни, ние заедно со нашите пријатели во Cruelty Free International, преку нашата кампања Forever Against Animal Testing работиме на светска забрана за козметички производи кои се тестираат на животни… засекогаш.

ШТО Е ТЕСТИРАЊЕ НА ЖИВОТНИ ВО КОЗМЕТИКАТА?

Според Cruelty Free International, над 500.000 животни се користат за козметички тестирања ширум светот секоја година. Постојат алтернативни решенија за тестирање преку кои не страдаат ниту животните, ниту потрошувачите, а всушност, тестовите без животни често се поефикасни, посигурни и побрзи, докажувајќи дека суровоста на животните е непотребно зло. Затоа се бориме еднаш засекогаш да го искорениме тестирањето на животните во козметиката, така што повеќе не ви требаат животните да страдаат за нашата убавина.

ШТО ГО ПОСТИГНАВМЕ ДОСЕГА

На 4 октомври 2018 година, Светскиот ден на животните, The Body Shop и Cruelty Free International испратија 8,3 милиони потписи против тестирањето на козметички животни до седиштето на Обединетите нации во Њујорк за да се создаде глобална рамка за ставање крај на тестирањето на животните, со што се унапредува агендата на Обединетите нации за одржлив развој.

Овој чин е кулминација на повеќе од 30 години застапување помеѓу The Body Shop, првиот меѓународен бренд за убавина што кампања против козметичките тестирања на животни, и нашиот партнер во кампањата, Cruelty Free International, првата глобална непрофитна организација посветена на крај на тестирањето на козметичките производи и нивните состојки врз животни. Заедничкиот напор е најамбициозната кампања досега преземена против козметичките тестирања врз животни и служи како модел за инспирација за понатамошна акција на бизнисите, владите и граѓаните.

Потписите на петицијата, собрани од поддржувачите ширум светот за само 15 месеци, ги повикуваат земјите на ОН да формализираат меѓународна рамка за ставање крај на козметичките тестирања на животни, насекаде и засекогаш.>

КАКО НИЕ ГИ ТЕСТИРАМЕ ПРОИЗВОДИТЕ

Нашите производи се подложени на детално тестирање за да се осигураме дека се безбедни, ефективни и „погодни за животните“. Ние користиме три главни методи за тестирање кои вклучуваат компјутерски податоци и ткиво генерирано во лабораторија. Сите козметички компании можат да ги усвојат овие методи за тестирање “animal-friendly”.

1.

In-silico анализата (заснована на пресметковни методи) користи податоци кои се лесно достапни за да ни помогнат да ја оцениме соодветноста на слични материјали преку екстраполација.

2.

Кожата произведена во лабораторија се одгледува од клетки од човечка кожа. Ова ни овозможува да извршиме безбедносни проверки на клетките кои реагираат практично на ист начин како и човечката кожа, без да му наштети на кое било лице или животно.

3.

Конечно, за да обезбедиме добра толеранција кај луѓето, ние често ги тестираме нашите производи со методи кои вклучуваат ставање на многу мала количина од производот на кожата на лицето за да се осигураме дека е безбеден и ефикасен. Ова обично се случува во последната фаза на тестирање на нова формула.

4.

Ние, исто така, спроведуваме испитувања каде луѓето ги тестираат нашите производи за компатибилност на кожата и козметичка ефикасност, под надзор на медицински експерти кога е потребно.

НАЈНОВИ ВЕСТИ ОД ДРУГИТЕ ЗЕМЈИ ВО СВЕТОТ

Од поднесувањето на нашата петиција до ОН во 2018 година, земјите ширум светот преземаат чекори за промена на нивните политики за тестирање на животни во козметиката, со целосна поддршка од нашите локални тимови.

АВСТРАЛИЈА

Австралиската влада стави крај на своето потпирање на новите податоци за тестирање на животни за состојки во козметиката.

КАНАДА

Предлог-законот „Canadian Cruelty Free Cosmetics“ е претставен на првото читање во парламентот.

КОЛУМБИЈА

Претставничкиот дом во Колумбија едногласно го одобри нацрт-законот за забрана на употреба на животни при тестирање на козметички производи и нивни состојки, без разлика дали се произведуваат домашно или увезени. Предлог-законот сега мора да оди во Сенатот.

ТАЈВАН

На сила стапија ограничувањата за тестирање на животни во козметиката.

КИНА

Пратениците започнаа консултации за откажување од тестирање на животни за увезени козметички производи за неспецифична употреба. Булдог стана првиот меѓународен бренд што се продава во Кина како дел од пилот програмата Cruelty Free International Leaping Bunny

ВИРЏИНИЈА, САД

Предлог-законот за „Cruelty Free Cosmetics“ помина во Сенатот.

ХАВАИ, САД

Предлог-законот за „Cruelty Free Cosmetics“ помина во Претставничкиот дом и оди во Сенатот на евалуација.

НЕВАДА, САД

Предлог-законот „Cruelty Free Cosmetics“ е потпишан cо закон!

ИЛИНОИС, САД

Предлог-законот за “Humane Cosmetics”во Илиноис е потпишан cо закон!

КАЛИФОРНИЈА, САД

Предлог-законот „Cruelty Free Cosmetics“ е потпишан cо закон!

Мериленд, САД

Предлог-законот „Cruelty Free Cosmetics“ помина во Сенатот и оди во Претставничкиот дом на евалуација.

МЕКСИКО

Сенатот гласаше за забрана на тестирање на животни во козметика, како и производство, увоз или маркетинг на козметички производи тестирани на животни насекаде во светот откако законот ќе стапи на сила. Предлог-законот сега ќе премине во следната фаза од законодавниот процес во Претставничкиот дом.

САД

Новиот федерален закон за хумана козметика е воведен во Претставничкиот дом и Сенатот на САД за да се стави крај на тестирањето на козметика врз животни низ САД.
Shopping Cart

Email me when in stock

We’d be happy to contact you as soon as this item is available. Simply enter your email address in the space below.