The Body Shop Macedonia

Политика за колачиња

Онлајн продавницата Thebodyshop.mk користи таканаречените колачиња (cookies). Колачињата се користат за да се обезбеди добивањето на најбитните информации и најдоброто искуство. Тие ви помагаат да добиете персонализирано искуство при користењето на нашите услуги и ви обезбедуваат важни содржини.

ШТО СЕ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата се состојат од мали датотеки составени од букви и броеви. Овие датотеки се зачувуваат на вашето компјутерско уредување, мобилна уредба или друг уред кој го користите за пристап до интернет.

Колачињата се инсталираат со барање од серверот на интернет страницата во прелистувачот (на пример: Internet Explorer, Chrome) и се наполно „пасивни“ (не содржат софтверски програми, вируси или шпионски софтвер и немаат пристап до информации на корисничките уреди).

Со користење на нашата интернет страница, се согласувате дека thebodyshop.bg може да зачува колачиња на вашиот компјутер или на вашата мобилна уредба.

КОЈА КОЛАЧИЊА ИСКОРИСТУВАМЕ НА НАШАТА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА „ПОТРЕБНИ КОЛАЧИЊА“
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ КОЛАЦИ

Основните функционалности на нашата страница во голема мера зависат од колачињата кои ги поставуваме ние. Ако ги оневозможите овие колачиња, нема да можете да се најавите во вашиот профил на нашата страница, да правите купувања и да ги користите другите основни карактеристики на Thebodyshop.mk

ФУНКЦИОНАЛНИ „КОЛАЧИЊА“

Овие колачиња се користат за:

     – да запамтите кои карактеристики сте избрале, кои производи ви се допаѓаат, кои детали за испорака сте наведеле кога сте порачале за последен пат и друго.

    – да можете да препорачате производи кои ги задоволуваат вашите предпочувања.

    – да ги соберете и анализирате користењето на веб-страницата за да го подобриме корисничкото искуство и да ја направиме нашата страница поприспособлива и лесна за користење.

„КОЛАЧИЊА“ ОД ТРЕТИ СТРАНИ ЗА АНАЛИТИЧКИ ЦЕЛИ

Овие колачиња помагаат во следењето на сообраќајот на нашата страница, која мораме да ја анализираме за да видиме колку прилагодена е да ја користиме Thebodyshop.mk. За оваа цел ние користиме Google Analytics. Овие колачиња не ни даваат никакви информации за вашите лични податоци. Информацијата во нив е анонимизирана. Целта на овие колачиња е да можеме да го следиме ефективноста на нашата услуга и да ја подобриме. Максималниот период во кој ги чуваме аналитичките податоци во Google Analytics е 38 месеци.

“КОЛАЧИЊА” ОД ТРЕТИ СТРАНИ ЗА ПРЕЦИЗНИ ЦЕЛОВИ И РЕКЛАМИРАЊЕ

Овие колачиња содржат информации за вашето корисничко поведение на нашата страница и можат да се користат за персонализирање на рекламните кампањи преку веб-страници и услуги на трети лица. На овој начин ќе ги видите информациите кои се важни за вас. Тие не ги чуваат личните податоци и информацијата е анонимизирана. Рекламните платформи на трети лица кои ги користиме се: Соци

ИСКЛУЧУВАЊЕ НА “КООКИЕ”

Можете да контролирате ги параметрите на колачињата што ги добивате од нашата веб-страница во вашиот прелистувач. Ве молиме, забележете дека ако ги ограничите колачињата, можеби нема да можете да ја користите целосната функционалност на Thebodyshop.mk.

КООКИЕ И ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ

Личните податоци што се збираат од колачињата можат да се користат само за специфични функции на веб-страницата поврзани со корисникот. Личните податоци се кодираат за да се спречи пристапот на неовластени личности и не се користат никако освен за осигурување на целосната функционалност на интернет-страницата и кога користите нашите услуги.

Техничките информации што ги збираме на основа на колачињата не претставуваат лични податоци во смисла на Општа регулатива за заштита на податоците (Регулативата (ЕУ) 2016/679 за заштита на личните податоци), бидејќи не се доволно индивидуални. Неговата употреба е потребна за да се работи со веб-страницата, за да се соберат потребните информации, вклучувајќи ги законските барања, за да се обезбеди безбедноста на корисниците на интернет-страницата и за да се подобрат услугите што ги нудиме.

Секое идно менување на нашата политика за колачиња ќе биде објавено на оваа страница.

БЕЗБЕДНОСТ И КОНФИДЕНЦИЈА

Колачињата не се вируси! Тие користат формат на обичен текст. Тие не содржат делови од кодот, па затоа не можат да се извршуваат автоматски. Затоа, не можат да се копираат или да се пренесуваат на други мрежи за да се повторат.

Бидејќи не ги извршуваат овие функции, тоа не значи дека колачињата се вируси.

Сепак, колачињата можат да се користат за лоши цели. Затоа што зачувуваат информации за предметите како и историјата на прелистување на корисникот, како во специјална веб-страница, така и во повеќето други страни, колачињата можат да се користат како форма на шпионски софтвер. Многу анти-шпионски програми не се свесни за ова и продолжуваат да тражат да се отстрани колачињата за време на постапките за отстранување / скенирање / антивируси / анти-шпионски програми.

Прелистувачите обично имаат интимност во графичкиот интерфејс што обезбедува различни нивоа на прифаќање на колачињата, датум на истекување и автоматско бришење откако корисникот ќе ја посети веб-страната.

АСПЕКТИ НА БЕЗБЕДНОСТА ШТО СЕ ПОВРЗАНИ СО “КОЛАЧИЊАТА”

Бидејќи заштитата на личните податоци е изузетно важна и секој корисник на интернет има право на неа, се препорачува да се знаат можните проблеми кои колачињата можат да предизвикаат.

Тие пренесуваат информации постојано и во двата правци помеѓу прелистувачот и интернет страницата, а ако хакер или друг неовластен лице се вклучи во пренесувањето на податоците, информацијата во колачињата може да биде прислушната.

Во ретки случаи, тоа може да се случи ако прелистувачот се поврзе со серверот користејќи некриптирана мрежа (на пример, безжична мрежа без лозинка).

Еден друг тип на напад со основа на колачиња бара неправилни поставувања на колачиња на серверот. Ако веб страницата не бара да прелистувачот користи само закодирани канали, хакерите можат да го искористат тоа слабоста за да го преварат прелистувачот да испрати информации преку незаштитени канали. Потоа, хакерите ги користат информациите за да стекнат неовластен пристап до одредени веб страници. Единствено е важно да бидете внимателни кога избирате најподходната заштита за вашите лични податоци.

СОВЕТИ ЗА БЕЗБЕДНО И ОДГОВОРЕН ПРЕЛИСТУВАЧ ЗАБАСИРАН НА “КОЛАЧИЊА”

Заштитата од прелистувањето е важна за вашите лични податоци. Со флексибилноста и фактот дека повеќето најпосетувани и големи веб страници користат колачиња, тоа почти е неминувно. Исклучувањето на колачињата нема да ви дозволи да пристапите до најпопуларните и употребувани веб страници, вклучува.

Овде се наоѓаат неколку совети кои можат да ви обезбедат истражување, но со помош на “Cookies” (Колачиња)

Прилагодете ги подесувањата на вашиот прелистувач за колачиња, за да креирате одговараечки ниво на заштита против користењето на колачиња.

Ако не го знаете користењето на колачиња и сте единствената личност која го користи компјутерот, можете да ги назначите подолгите датуми на истекување за чување на историјата на прелистувањето и пристапување до личните податоци.

Ако го споделувате пристапот до вашиот компјутер со некој друг, можете да ги промените подесувањата на вашиот прелистувач за бришење на личните податоци од прелистувањето секој пат кога ќе го затворите прелистувачот. Ова е опција за да се влезе на страниците кои дистрибуираат колачиња и за да се избрише било која информација од посета откако ќе се затвори прелистувачот.

ОБЕЗБЕДЕТЕ СЕ ДЕКА ВАШИОТ БРАУЗЕР Е СЕКОГАШ АЖУРИРАН

Многу напади базирани на колачиња се спроведуваат кога се искористуваат слабостите во постарите и застарени верзии на браузерите.

Колачињата се присутни на секаде и не можат да се избегнат, ако сакате да имате пристап до најдобрите и најголемите интернет страници – локални и меѓународни. Со јасно разбирање на начинот на работа и предностите кои ги носат, може да превземете потребните безбедносни мерки за да бидете сигурни дека сурфирањето на интернет е безбедно.

Исклучувањето или одбивањето на колачињата може да ги направи некои страници бесполезни. Одбивањето на колачињата не значи дека нема да гледате/получувате реклами на интернет.

Е можливо да конфигурирате браузерот така што тие колачиња да не бидат прифатени повеќе или да го конфигурирате да прифаќа колачиња само од одредени страници. Но, на пример, ако не сте регистрирани да користите колачиња, нема да можете да оставате коментари.

Сите модерни браузери нудат можност за промена на подесувањата на колачињата. Овие подесувања се најчесто наоѓаат во менито “опции” или “преференци” на вашиот браузер

Shopping Cart

Email me when in stock

We’d be happy to contact you as soon as this item is available. Simply enter your email address in the space below.