The Body Shop Macedonia

НАШЕТО ПАКУВАЊЕ

НАШИТЕ ДОЛГОРОЧНИ ЦЕЛИ ЗА СОЗДАВАЊЕ ОДРЖЛИВО ПАКУВАЊЕ.

Посветени сме да станеме најодржливиот бизнис што можеме да бидеме и секогаш се стремиме да го намалиме нашето влијание врз планетата. Има смисла постојано да го прегледуваме пакувањето на нашите производи и да работиме кон долгорочни цели за одржливост. Вака работиме на развивање на нула отпад од пакување.

ПРЕГЛЕД НА ПЛАСТИКАТА

Ние сме B Corp, а тоа значи свет за нас. Ние сме еден од 3.000 бизниси ширум светот кои имаат највисоки социјални и еколошки стандарди за луѓето и планетата, и го сфаќаме тоа многу сериозно. Нашиот фокус е да користиме помалку пластични материјали каде што е можно; користење на повеќе растителна и рециклирана пластика (наместо пластика базирана на нафта) и помагање на луѓето ширум светот повторна употреба, повторна употреба и рециклирање. Во 2019 година, повторно ја воведовме нашата пионерска шема за полнење, програма за рециклирање и отстранивме 21 тон пластика од нашите божиќни подароци. Со намалување, надополнување и рециклирање, го менуваме начинот на кој размислуваме за пластиката.

КАКО СЕ ОБИДУВАМЕ ДА РАЗВИВАМЕ БЕЗ ТРОШОК ЗА ПАКУВАЊЕ.

НЕГА НА КОСА И ВНИМАНИЕ

Во 2021 година ја започнуваме нашата најодржлива нега на коса – шишињата и кутиите се 100% рециклирани и направени од 100% рециклирана пластика, вклучувајќи ја и рециклираната пластика за Фер Трговија на Заедницата собрана на улиците на Бенгалуру, Индија. *

Со користење на рециклирана пластика од Заедницата за Фер Трговија во нашето пакување, ние помагаме да се справиме со постојниот проблем со пластичен отпад, истовремено помагајќи им на заедниците на кои тој влијае. Се бориме за луѓето и за планетата.

ПОСТЕПЕНО РАБОТЕЈЌИ ЗА 100% РЕЦИКЛИРАНО ПАКУВАЊЕ

Во моментов, повеќе од 68% од нашата амбалажа е технички рециклирана. До 2025 година, сите наши производи за миење тело и коса ќе бидат целосно рециклирани. Како дел од нашата стратегија за пакување, презедовме сеопфатен преглед на целото наше портфолио на производи и истражуваме како можеме да го зголемиме овој процент во иднина.

НИЕ КОРИСТИМЕ ПЦР ВО НАШЕТО ПАКУВАЊЕ ЗА ЕЛИМИНИРАЊЕ НА ПЛАСТИКАТА ЗАСНОВАНА НА МАСЛО.

Денес, пакувањето на нашите производи од ПЕТ пластика содржи во просек 25% рециклиран материјал. До 2022 година, имаме за цел да ја зголемиме количината на рециклиран пластичен материјал на 75%. Нашата долгорочна цел е да развиеме кружен модел за нашето пакување, што значи повторно користење или пренамена на 100% од пакувањето на нашите производи.

НИЕ ЈА ПРОМОВИРАМЕ ЕКОНОМИЈАТА ПРЕКУ НАДОПОЛНУВАЊЕ.

Иако рециклирањето е исклучително важно, ние исто така го прифаќаме пристапот на циркуларна економија за да елиминираме дел од отпадот од нашите производи, наместо да ги рециклираме. Во 2019 година, повторно ја лансиравме нашата пионерска шема за надополнување на производи во две нови концептуални продавници. Овде можете да купите алуминиумско шише од 250 ml што може да се полни и да го наполните со избор од осум гелови за туширање и да го вратите на полнење откако ќе се испразни. Работиме напорно за наскоро да донесеме полнење во повеќе продавници, како и да воведеме шампони, регенератори и миење раце што може да се полнат. Гледајте го овој простор!

НИЕ ПРИДОНЕСУВАМЕ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ПОСТОЕЧНИОТ ОТПАД ДОДЕКА ГИ НАСОЧУВАМЕ КОН ПОЗИТИВНИ СОЦИЈАЛНИ ПРОМЕНИ.

Во 2019 година ја започнавме нашата програма за рециклирана пластика За Фер Трговија на Заедницата. Ние набавуваме пластика од маргинализираните собирачи на отпад во Индија, нудејќи фер цена, одржлив приход и подобри работни услови во неформалниот сектор кој често е нестабилен и дискриминаторски. Во нашата прва година купивме 250 тони рециклирана пластика за Фер Трговија на Заедницата, која ја користевме во шишиња за шампон и регенератор. До крајот на 2021 година, имаме за цел да купиме над 900 тони рециклирана пластика за Фер Трговија на Заедницата.

НАШИТЕ НОВИ КУТИИ ЗА ИСПОРАКА

Сега се супер издржливи. Всушност, тие помагаат да се спасат 226.710 метри лента, 2.600 килограми пластика и 6,7 тони емисија на CO2e секоја година. Прилично убаво, нели? И тие се толку убави што можете да ги свртите внатре и да ги циклирате како кутија за подарок.

Ве молиме имајте предвид: Ние сме посветени да обезбедиме сите наши кутии да се реверзибилни/повторно употребливи, но за жал во овој момент реверзибилниот дизајн не е достапен во нашиот најголем формат на кутија. Работиме напорно за да го решиме и тоа.

ИДНИНАТА НА НАШЕТО ПАКУВАЊЕ

Сакаме да се фокусираме на долг рок и да направиме промени кои ќе траат – како справување со глобалната пластична криза и развој на одржливи опции за пакување. Имаме долг пат да одиме, но секогаш гледаме во иднината со две јасни цели:

1. Целото пакување на производот треба да може да се компостира, да се полни или да се враќа за повторна употреба.

2. Целото пакување на производот што може да се полни или се враќа треба да биде направено од обновливи и рециклирани влезни материјали.

За да ги постигнеме овие цели, ќе дизајнираме пакување на производи во четири конзистентни категории на пакување:

ПРОЕКТИРАЊЕ НА ОТПАДОТ

Развијте производи што се компостираат, се полнат или се враќаат за повторна употреба.

ПРОЕКТИРАЊЕ ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА

Продолжете да развивате опции за полнење и производи за повторно полнење.

ПРОЕКТИРАЊЕ ЗА ОБНОВА

Развијте пакување направено од обновливи материјали.

ПРОЕКТИРАЊЕ ЗА ПОПРАВКА

Развијте пакување на производи што е направено од рециклирани материјали и може да се рециклира или врати за повторна употреба од нас.
Shopping Cart

Email me when in stock

We’d be happy to contact you as soon as this item is available. Simply enter your email address in the space below.