The Body Shop Macedonia

НАШАТА ИСТОРИЈА

ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО THE BODY SHOP

Нашата приказна започна во Брајтон, Англија во 1976 година. Започна со нашиот основач, Дам Анита Родик, и нејзиното верување во нешто револуционерно: тој бизнис може да биде сила за добро. Следејќи ја нејзината визија, ние го прекршивме правилото, никогаш не бевме измамени и сменети со тоа повеќе од 40 години.

“Бизнисот го обликува светот. Тој е способен да го промени општеството на речиси секој начин што можете да го замислите.”

Dame Anita Roddick

ОСНОВАЧ НА THE BODY SHOP

НЕ ВАШАТА ПРОСЕЧНА КОЗМЕТИЧКА КОМПАНИЈА

Кога The Body Shop првпат ги отвори вратите во 1976 година, тоа беше мала продавница со зелена боја на улиците на Брајтон, Англија. Нејзиниот пристап кон убавината беше радикално различен од големите играчи во индустријата за убавина. Беше едноставно – состојки со етички извори, природни базирани од целиот свет, во бесмислено пакување кое лесно се полни. Производи за убавина и ритуали направени за секое тело, кои ги натераа жените да се чувствуваат добро во сопствената кожа каде никогаш не ветиле дека ќе ги направат да изгледаат како некој друг.
“Социјалните и еколошките димензии се испреплетени во структурата на самата компанија. Тие не се ниту први ниту последни меѓу нашите цели, туку тековен дел од сè што правиме.”

Dame Anita Roddick

ОСНОВАЧ НА THE BODY SHOP

ИНИЦИЈАТИВА ЗА СОЦИЈАЛНА ПРОМЕНА

Пред повеќе од 40 години, овој пристап беше пред кривата. Со страста на Анита за планетата и кампања за каузи, The Body Shop секогаш беше повеќе од обичен бренд за убавина. Имаше цел – профит и принципи кои работат во хармонија. Нашите производи никогаш не биле тестирани на животни и не експлоатирале никого во нивното производство. Работевме правично со земјоделците и добавувачите и им помогнавме на заедниците да напредуваат преку нашата програма за фер трговија во Заедницата. Денес, има се повеќе и повеќе брендови кои ги следат нашите стапки и ние сме среќни да ги поздравиме на бродот. Светот има потреба од тоа.

“Убавината е надворешен израз на сè што ви се допаѓа кај себе.”

Dame Anita Roddick

ОСНОВАЧ НА THE BODY SHOP

РЕДЕФИНИРАЊЕ НА УБАВИНАТА

Кога за првпат започна The Body Shop, индустријата за убавина имаше прилично поставени идеи за тоа како треба да изгледаат девојките и жените. Но, и Анита имаше свои идеи. Таа веруваше дека убавината е извор на радост, удобност и самодоверба на една личност. Тоа беше она што ви се допадна кај себе и она што ве натера да се чувствувате добро. Нејзините производи за убавина, таа веруваше, беа повеќе за секојдневен ритуал на самољубие, наместо лажното ветување за слабеење и анти-стареење што индустријата го продаваше. Таа не сакаше да создава производи за да направи жените да изгледаат на одреден начин – туку да им помогне да бидат најдобри верзии од себе. Мислам дека сите деловни практики би биле неизмерно подобрени доколку се водат од „женски“ принципи“. Dame Anita Roddick – ОСНОВАЧ НА THE BODY SHOP

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ЖЕНИТЕ И ДЕВОЈКИТЕ

Анита во душата беше активист. Тоа беше она што му даде на The Body Shop нашата единствена цел и желба за општествени промени. Вистинска феминистка и активистка за човекови права, таа го изгради брендот со зајакнување на жените и девојките со секој производ и секоја деловна одлука, стремејќи се кон еднаквост и создавање можности за жените преку нашата програма за фер трговија во Заедницата. Принципите означени како „женски“ – вклучување, соработка и сочувство – се основата на нашиот бренд.

БИЗНИСОТ КАКО СИЛА ЗА ДОБРО

The Body Shop е вкоренет во активизам и нашата историја на кампањата започна во 1986 година. Анита се приклучи на Гринпис во кампањата Save the Whale за да се бори против суровата практика на ловење китови, промовирајќи го маслото од јојоба како замена за маслото од кит, кое беше широко користено во козметиката во времето. Почнавме на големо. Почнавме како што сакавме да продолжиме. Денес, ние сме доверлив глобален бренд со децении успешен активизам зад нас, и сме во единствена позиција да ги искажеме грижите на милиони клиенти и да ги пренесеме нашите прашања до носителите на одлуки ширум светот за да обезбедиме долгорочна позитивна промена.
Shopping Cart

Email me when in stock

We’d be happy to contact you as soon as this item is available. Simply enter your email address in the space below.